Kordajımı Ne Sıklıkta Değiştirmeliyim?

 

Kordajlar hakkında en sık sorulan sorulardan biri  “ne sıklıkta değiştirmek gerektiği” üzerinedir. Bu soru aslında bir tenisçi için çok önemli bir soru olmasına rağmen  çoğu zaman bunun üzerinde  durulmuyor ya da konu yeterince bilinmiyor.

Doğrusu, kordajlar oynandıkça aşınırlar, esnekliklerini ve tansiyonlarını kaybederler ve sonunda çok uzun süre kullanıldıklarında oyununuz üzerinde de olumsuz etkileri olabilir. Şimdi kordajlarınızı neden ve ne zaman değiştirmeniz gerektiğine biraz daha derinden bakalım.

 

Kordajlarınızı Neden Değiştirmelisiniz?

 

Yeni bir kordaj çektirmek yeni bir araba almaya benzer. Yeni bir arabayı kullanmaya başladığınız andan itibaren giderek değeri azalır. Başka bir örnek ise yeni açtığınız kutu top
olabilir. Toplardan oynadıkça alınan haz azalır, zıplama ve doğrusallık özelliklerinde bozulmalar olur.

Benzer şekilde, kordajlarınızda çekildikten çok kısa bir süre sonra tansiyonlarını kaybetmeye başlar. Kordajlar çekildikten sonraki ilk 24 saat içerisinde tansiyonlarının kabaca %10 kadarını kaybederler ve bu tansiyon kaybı zaman geçtikçe ve siz topa vurdukça devam eder.

Bir tenisçinin başına gelebilecek en kötü şeylerden biri, oyun stilini ve tekniğini, kordajının tansiyon kaybından doğan performans düşüşünü telafi etmek için değiştirmesi gerektiği zamandır.

Kordaj tansiyonu  güç ve kontrol üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğundan, en iyi performansa sahip olduğunuzdan emin olmak için düzenli bir şekilde kordajlarınızı yenilemeniz  gerekir.

 

Temel Kural

 

Genel bir temel kural olarak, kordajlarınızı haftada kaç kere oynuyorsanız yıl içerisinde de o kadar değiştirmeniz gerekliliği belirlenmiştir. Eğer haftada üç kez oynuyorsanız, raketinizin kordajını da yılda üç kez değiştirmelisiniz.

Bu kural, profesyonel maçlar yapmayan eğlence amaçlı oynayan amatör oyuncular için uygun bir kural olsa da, bir çok tenis oyuncusu için de yanıltıcı olabilir. Ancak, bir dizi faktörü gözden geçirerek sizin için en iyisinin ne olduğuna karar verebilirsiniz.

Gözden Geçirilmesi Gereken Faktörler

 

Doğrusu, bu faktörler her oyuncu için farklılaşmaktadır. Oyun tarzınız ve oynama sıklığınız, rekabet düzeyiniz, bütçeniz ve kişisel tercihlerinizin hepsi raketinizin kordajını ne zaman değiştirmeniz gerektiği kararını etkileyen faktörlerdir.

 
Oyun Sıklığı & Uzunluğu

 

Kordajınızı, bir yıl içerisinde, haftalık oyun sayınız kadar değiştirmek bir çok oyuncu için yanıltıcı olabilir.

Örnek olarak, eğer haftanın 7 günü oynayabilecek kadar şanslıysanız, sadece her 52 günde bir kordaj değiştireceksiniz ve bu da bu sıklıkta oynayan biri için oldukça uzun bir süre. Bir çok oyuncunun kordajı daha 52.güne gelmeden kopacaktır. Eğer yalnızca oyun sıklığına bağlı genel bir kural arıyorsanız, bizce haftalık oyun sayınızı alın ve iki ile çarpın. Bu sayı bir yıl içerisinde kaç kez kordaj değiştirmeniz gerektiğine kabaca karşılık gelecektir.

 

Bu durumda eğer haftada 7 gün oynuyorsanız, ayda bir kez kordaj değiştirmelisiniz. Deneyimlerimize göre bu çok daha mantıklı bir yöntem.

Tabii, eğer haftada 7 gün 30’ar dakika oynuyorsanız veya buna karşı haftada 7 gün 3’er saat oynuyorsanız burada kordaj tansiyonlarınızın ne kadar taze ve tutarlı olmasını istediğinize sizin karar vermeniz gerekecek.

 
Oyun Tarzı

 

Hesaba katmanız gereken bir diğer faktör ise oyun tarzınız. Eastern Grip ile yumuşak vuruşlar yapıyorsanız ve sıklıkla nete geliyorsanız, kordajlarınızı o kadar da sık değiştirmeniz gerekmeyebilir. Ancak, eğer semi-western ya da western grip ile sert vuruşlar yapan bir kort çizgisi oyuncusuysanız , kordajınızın sürtünme ve aşınması daha fazla olacağı için kordjlarınızı daha sık değiştirmeniz gerekir.

 

Rekabet Seviyeniz

 

Riskler arttıkça ve daha üst rekabet seviyelerinde oynadığınızda, oyununuzun kontrol edilebilir bileşenlerini kontrol etmeniz daha da büyük bir önem kazanacak ve kordajlar da bu elementlerden biri. Burada önemli olan şey ”tutarlılık” tır. Pratik yapıyorken ve maç yapıyorken, tansiyon kaybı yüzünden ekstra efor sarfetmemeniz için kordaj tansiyonunuzun hep aynı olmasını isteyeceksiniz.

Evet , koşullara göre veya o günkü oyun tarzınıza göre tansiyonu değiştirmek isteyebilirsiniz ancak, tansiyon değişiminden tam olarak ne beklediğinizi bilmeniz oldukça önemlidir. Bu durumda, kordaj değişikliği yapmanız, kordajların sürekli değiştirildiği profesyonel tenis maçları gibi yüksek rekabet seviyelerinde oldukça önem kazanmaktadır.

 
Bütçeniz

 

Bir çok oyuncu için bütçe göz ardı edilemeyen bir faktör. Haftanın 7 günü, günde 3 saat korta gidiyor olabilirsiniz ama
kordajlarınızı çok sık değiştirmeye bütçeniz yetmiyor olabilir. Bu tabii ki her oyuncu için farklı bir durum ama göz önüne almakta fayda var.

Eğer bütçe sizin için bir sorunsa, kullandığınız kordaj türlerini de gözden geçirebilirsiniz. Kordajın materyali ve yapısına göre kordaj değiştirmeniz gereken sıklığı büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

 
Kişisel Tercihler

 

Son olarak, kişisel tercihlerinizi de göz önüne almalısınız. Eğer tenisi eğlence olarak oynuyor ve yeni öğreniyorsanız ve de eğitmeniniz size her hafta kordajlarınızı değiştirmenizi önerebilir, ama siz tansiyon farklılıklarını önemsemiyorsanız kordaj değişimini yapmak istediğiniz zamana erteleyebilirsiniz.

Sonuç olarak bu karar size aittir ve ne zaman kordaj değiştireceğinize siz karar vereceksiniz.

 

 

Kordajlarımı Ne Zaman Değiştirmem Gerektiğini Nasıl Bileceğim?

 

Ne zaman kordaj değiştirilmesi gerektiğine dair oyun sıklığını temel alan genel kuralımız da, herkes her hafta farklı sürelerde oynadığı için yine kişiden kişiye değişiklik göstermekte.

Bir hafta iki kere, bir sonraki hafta beş kere ya da belki de o hafta hiç oynamayabilirsiniz. Sonuç olarak, oyun sıklığı tek başına kordaj değişikliğine karar vermek için yeterli değil.

İlk kez tenis oynamaya başladığınızda, ne zaman kordaj değiştirmeniz gerektiğini anlamanız zor olabilir ve henüz daha yeni yeni oynamaya başladığınız için de sizin için çok farketmeyebilir. Ancak, daha fazla oynamaya başladıkça ve kendinizi geliştirmeye başladıkça, ne zaman kordaj değiştirmeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olacak bazı şeylere dikkat edebilirsiniz:

 

Kontrol kaybı:

Kordajlarınız aşındıkça ve tansiyon kaybettikçe, topu kontrol etmek de o zorlaşmaya başlayacak. Bu genelde, çok farkedilmeyebilir ancak, kendinizi hatalı vuruşlar yaparken ve topu kontrol etmekte zorluk çekerken bulursanız bu kordaj değişimi için iyi bir zaman olabilir.

 

Spin üretmekte zorluk:

Kordajlarınız tansiyonlarını kaybettikçe, top kordaj üzerinde saniyenin onda biri kadar daha fazla kalarak top yönlendirmesini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu durumda oyuncular spin üretmekte zorluk çekebilirler. Tansiyonun spin ile fazla ilgisi olmadığı biliniyor olsa dahi, bu durum oyunculara kordaj değişimi konusunda fikir verebilir.

 

Patlayıcı güç eksikliği:

Kordajlarınız tazeyken aynı zamanda da dayanıklıdır. Örnek olarak, snap back etkisi ile yerlerine daha hızlı otururlar. Bu durum da size harika bir yanıt olarak, genellikle tanıdık canlı bir ses ile birlikte vuruş yaparken iyi bir patlayıcı güç sunar. Zaman geçtikçe, kordajlarınız dayanıklılıklarını ve tansiyonlarını kaybedeceklerdir ve vuruşlarda çıkan ses de daha ağır ve cansız olacaktır. Bu noktada kordaj değiştirmek iyi bir zaman olabilir.

Sonuç

Kordaj değiştirme sıklığı oyuncudan oyuncuya değişmekle birlikte, neden kordajlarınızı değiştirmeniz gerektiğini ve ne zaman değiştireceğinize etki eden faktörleri anlamak  tenis sporunda gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır.

 

* Tansiyon kaybı üzerine araştırmalar:

 

Altta gösterilen grafik  Ashaway  Strings  firması tarafından hazırlanmıştır ve farklı yapı türlerine sahip kordajların çekildiği günden itibaren ,raketlerle hiç oynanmadığı halde ,hangi yüzdelerle tansiyon kaybettiğini göstermektedir. Görüldüğü gibi her 3 kordaj da raket çerçevesine oturtulduğu günden itibaren tansiyon kaybetmeye başlar.  20 gün içerisinde Sentetik Gut kordaj %17.3 , Polyester %15.2  firmanın üretmekte olduğu Monogut polyketone kordaj ise ise %11.9 tansiyon kaybına uğruyor.

 

 

 

Tur oyuncuları maç yapacakları ortam koşullarına uygun olarak tansiyon seçimi yapmalarıyla bilinirler. Sıcak ve nemli ortamlar için farklı, kuru ve soğuk ortamlar için farklı tansiyon değerleri seçerler. Bunu yapmalarının nedeni raketlerinin her defasında şartlara  mükemmel şekilde uyum gösterecek en üst seviyede tutulmasını sağlamaktır . Tutarlıklık ve devamlılık onlar için raketlerinden beklenen en önemli kriterdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir