Kordaj Kalınlığı Performansınızı Nasıl Etkiler ?

 

Tenise yeni başladıysanız, kordajları öğrenmek için size yardımcı olacak başlıca özelliklerden biri kordajın kalınlığıdır ve bunun performansı nasıl etkilediğidir.

Aslında oldukça basit bir konsept olsa da, bir çok oyuncu genellikle kordaj kalınlığını düşünmez ve bu yüzden de oyun seviyeleri ve oyun stillerine en uygun kalınlığı kullanamayarak kordajlarından maksimum faydalanamazlar.

Şimdi, kordaj kalınlıklarını inceleyerek başlayalım.

Kordaj Kalınlığı Ölçüleri

 

Gauge191817L1716L1615L15
Min (mm)1.001.101.161.201.221.261.341.41
Max (mm)1.101.161.201.241.261.331.401.49

 

En yaygın ölçü ve en geniş kordaj yelpazesi 17, 16L ve 16 ölçülerindedir. Bu aralığın dışında kordajlar olsa da, çoğu oyuncu raketlerinde farklı türde kordajlar kullanırken bu aralık içerisinde kalmaktadır.

 

Kordaj Kalınlığı ve Performans

 

Elbette eğer kordaj kalınlığının performansı nasıl etkilediğini bilmiyorsanız kalınlıkları öğrenmek çok işinize yaramayacaktır.

Bir koraj kalınlığı seçerken oyuncular genellikle iki ana faktörü göz önüne alırlar: dayanıklılık ve spin potansiyeli.

Dayanıklılık

 

Genellikle, kordaj ne kadar kalın olursa, o kadar dayanıklı olur ve uzun süre kullanılabilir. Tenis oynarken kordajlarınız çarpraz kesimlerde birbirlerine temas ettikleri yerlerde aşınma gösterirler. Zaman içinde kordajlarınızın birbirini kesmeye başladığını görürsünüz. Bu yüzden doğal olarak ne kadar kalın olurlarsa o kadar daha dayanıklı olurlar.

Kalın kordajlar aynı zamanda daha büyük darbelere de dayanabildikleri için ömürleri daha uzun olmaktadır.

Genellikle dememizin sebebi, kordajın ömrünü etkileyen bir çok farklı faktör olmasından kaynaklanmaktadır, bunlardan bazıları: materyal, yapı, tansiyon, kordaj deseni ve sıklığı, raketin yapısı, vs.

Diğer herşey eşit olduğunda, daha kalın kordajlar daha dayanıklıdır ve kordajları değerlendirirken bu temel kurala dikkat edebilirsiniz.

 

Spin Potansiyeli

 

Dayanıklılığın ötesinde, oyuncular kordaj kalınlıklarının spin potansiyellerini de etkilemesini beklerler. Kordaj daha ince olduğunda daha fazla spin potansiyeline sahip olurken, daha kalın olduğunda daha az spin potansiyeline sahiptir.

Bunun sebebi, ince kordajların topa daha fazla gömülerek topu “yakalamaları” ve sonuç olarak da daha fazla spin üretmelerinden kaynaklanmaktadır. Kalın kordajların bunu yapma olanakları daha düşük olduğu için spin potensiyelleri de daha düşüktür.

Ancak, yalnızca kordajlarınızın ince olması yüksek bir spin üreteceğiniz anlamına gelmez. Bu spini etkileyen ana faktörlerden biridir ama, kavrayışınız ve tekniğinizin spin üzerindeki etkisi çok daha fazladır.

Hangi Kordaj Kalınlığını Kullanmalıyım?

 

Her oyuncu farklı olduğu gibi, ihtiyaçları ve tercihleri de farklıdır. Bunu dikkate aldığımızda, kordaj kalınlığını değerlendirirken aşağıdaki faktörleri incelememiz yardımcı olacaktır.

 

Oyun Seviyesi

 

Tenise yeni başlıyorsanız, daha kalın bir kordaj seçmenizi öneriyoruz. Daha yeni başlamışken, yüksek ve düşük kordaj kalınlıkları arasındaki ince farkları farketmeniz pek olası değildir. Ancak, yüksek ihtimalle, kalın bir kordajın ekstra dayanıklılığı sizin için yararlı olacaktır. Bu durumu düşündüğümüzde, yeni oyunculara 16 öneriyoruz.

Eğer orta ila ileri seviyeli bir oyuncuysanız, daha ince kalınlıkları tavsiye ederek farklı kalınlıkları denemenizi önermekteyiz. 17 harika bir başlangıç noktasıdır ve buradan kendinizi rahat hissettiğinizde yukarı devam edebilirsiniz.

Bütçe

 

Eğer kordajınızı sık sık değiştirecek bir bütçeniz yoksa, kopmaları engellemek ve kordajlarınızın ömrünü uzatmak için kalın kordajları öneriyoruz.

Kordaj değişimi özellikle kordaj çekimindeki emeği düşündüğünüzde masraflı bir iş olabilir. Daha kalın alabilirsiniz ama genellikle 16, hem iyi oynanabilirlik hem de spin potansiyeli sunarak uygun olacaktır.

Oyun Sıklığı

 

Dikkate alınması gereken bir diğer faktör de oyun sıklığıdır. Eğer yalnızca ayda iki kere oynuyorsanız, uzun ömürlülük sizin için bir problem olmayabilir ve daha ince bir kordaj kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak, kordajlar doğal bir şekilde zaman içinde tansiyon ve canlılık kaybı yaşadığı için kordajlarınızı düzenli bir şekilde zaten değiştirmek isteyeceksiniz.

Bir diğer yandan, eğer haftanın 5 günü oynuyorsanız ve her hafta kordaj değiştirecek bütçeniz yoksa, kordajınızın ömrünü uzatmak için kalın bir kordaj kullanabilirsiniz.


Kordaj üreticileri kordaj ambalajlarına her zaman ya kalınlığı ya da kordajın ölçülerini yazarlar.

Kişisel tercihlerinize göre istediğiniz kordaj kalınlığını kullanmayı seçebilirsiniz. Oyununuzu ilerlettikçe, özellikle aynı türdeki kordajlar içerisinde performans farklılıkları gösterdiği için, farklı kordaj kalınlıklarını da denemek sizin için yararlı olacaktır.

 

    Merit Spor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir