Polyester ve Kopolyester Kordajlar Arasındaki Farklar

 
İlk nesil polyester tenis kordajları genel olarak çok sert, dayanıklı ve uzun ömürlü olarak bilinir. Esasen çok sık kordaj koparanlar için tasarlanmış olmasına rağmen bu konuda fazla ilgi görmediler. Kısa süre sonra üreticiler hem yüksek dayanıklıktan faydalanmak için hem de kordajın konfor özellikleri artırmak için  polyester kordajlara farklı maddeler ve kimyasallar eklemeye başladılar. Kullanılan polyester miktarı azaltıldı. Kordaj teknolojisinde yaşanan bu gelişme de kopolyester kordajları doğurdu. Yazımızda, kordajlardaki bu maddelerin gelişiminin detaylarına bakarak polyester ve kopolyester kordajlar arasındaki farklılıkları inceleyeceğiz.

Polyester Kordajlar

polyester kordajlarPiyasayada  monofilament kordajlarda aslan payının polyesterde olduğunu görüyoruz. Polyester monofilamentler, sert vuruşlar yapan profesyonel oyuncular tarafından tercih edilmesi ile birlikte popülerlik kazanmaya başladı. Çok sert ve esnek olmayan bu materyelden üretilen kordajlar daha iyi bir hız ve yön kontrolü sunuyor. Polyester kordajların inanılmaz dayanıklı olmasının yanında profesyonel oyuncular tarafından  tercih edilmesinin en büyük sebebi ise sağladığı “ölü his”. Kevların aksine, polyester kordajlar ortalama tansiyonlarda çekilebilen, çok az esneklik sağlayan ve ekstra spin kabiliyetine sahip  donuk bir kordaj alanı yaratıyorlar.

Dünyadaki en sert materyallerden biri olarak kabul edilen polyester kordajlar, kol ve omuzlarınızı yoracağından ötürü kol ve dirsek problemlerine sahip olan oyunculara önerilmez. Aynı zamanda yeni başlayan oyuncular genellikle raket merkezi ile topu buluşturmakta sıklıkla güçlük çektiklerinden bu tip kordajların kol sakatlıklarına yol açabilmesi kaçınılmaz oluyor.

Kopolyester Kordajlar

babolat-rpm-blastKopolyesterler Federer tarafından “yeni nesil kordajlar” olarak tanımlanıyor. Bu kordajlar modern tenisin yüksek top spin kullanan oyuncuları için, eskiden imkansız olarak görülen vuruşları ve oyun kazandıran olağanüstü sayıları olanaksız olmaktan çıkarıyor. Materyallerin başka maddeler eklenerek geliştirilmesi ile, genel olarak sert ve kaygan bir copolyester türü elde edilmiş oldu. Kordajlar arasında daha az sürtünme meydana getirmesi sebebiyle (interstring fiction)oyuncular korttaki performanslarını hiç olmadığı kadar arttıracak şekilde ekstra spin üretebiliyorlar. Polyester bazlı karışımlara göre daha fazla spin kabiliyeti sayesinde oyuncular daha sert vuruşlar yapabiliyor ve uzun sayı mücadelelerinde topu kort içerisinde tutabiliyorlar. Sporda göreceli olarak yeni sayılabilecek spin tekniği sayesinde turnuvalara katılan profesyonel oyuncular kendilerine has harika hareketler ve oyun kazandıran stratejiler geliştirebiliyor.

Polyester kordajlarda olduğu gibi, kopolyester kordajlar genellikle sert monofilamentler şeklindedir ve eklenen maddeler ile değişkenlik gösteren üretim teknolojisi sayesinde etkileyici bir konfora sahiptir. Aynı zamanda yüksek bir spin potansiyeli sunarak hızlı ve sert vuruşlar yapan ileri seviye oyuncular için de idealdir. Etkili vuruşların yanı sıra, copolyester kordajlar aynı zamanda top karşılamada da çok iyi performans göstererek sert vuruşlar yapan oyuncuların gücüne aynı şekilde karşılık verebilir.

 

head-lynx-kordajPolyester ve kopolyester kordajlar üstün sağlamlıkları ve dayanıklılıkları ile ün yapmıştır. İki materyal de Grand Slam turnuvalarında ve genel olarak tenis endüstrisinde önemli bir akım başlatmışdır. Bir çok oyuncu tamamen polyester ya da kopolyester ekipman kullanırken, bazıları da hem dayanıklılığın hem de esnekliğin avantajlarından faydalanmak için hibrid kordajlara yönelmekteler. Polyester ve kopolyesterlerin performansını daha da geliştirerek oyun tarzınız ile tamamen uyumlu hale getirmek için üzerinde oynayabileceğiniz diğer faktörlerden bazıları ise kordaj tansiyonu ve kordaj kalınlıklarıdır. Bu konular ilgili detaylı bilgileri Kordaj Seçimi yazımızda bulabilirsiniz.

 

Kopolyesterin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmenin 5 yolu :

 

Eğer bu meddeler sizi tarif ediyorsa bir Kopolyester oyuncusu olduğunuzu söyleyebilirsiniz.

  1. Raket kafa hızını hızlandırabilen ve bu sayede top spin üretebilen bir oyuncu tipiyim.
  2. Sıklıkla voleye gelen bir oyuncudan çok baseline oyununu tercih ediyorum.
  3. Daha fazla kontrol ve spin, raketimden beklediğim özellikler.
  4. Ön kol ya da tenisçi dirseği şikayetlerim yok
  5. Tel koparma sıklığım oldukça fazla ve tel maliyeti beni rahatsız ediyor.

 

Sağlıklı ve bol tenisli günler dileriz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir