Raket Sertliği(Stiffness) Nedir ?

 

 

 

Yeni bir tenis raketi satın alırken veya incelerken, karşılaşacağınız özelliklerden bir tanesi de raket sertliği ve çerçeve sertliğidir(stiffness). İlk bakışta bu, raket üreticilerinin özellikler listesindeki bir çok sayıdan biri gibi gelebilir, ancak raket sertliğini göz önünde bulundurmak ve raket performansını nasıl etkilediğini anlamak oldukça yararlı olabilir.

Raket Sertliği: Güç & Kontrol

 

stiffness

Raket sertliği konusunda en yaygın yanlış bilgilerden biri, baskı altında bükülen ve esneyen daha esnek bir raketin, baskı altında esnemeyen sert bir rakete göre daha fazla güç üreteceğidir. Düşünülen, vuruş sırasında çerçevenin ve raketin esnemesi ile bu enerjinin topa döneceğidir. Teorik olarak bu mantıklı gözükebilir ancak bir tenis topu kordaj yatağında, raketin eski haline gelme süresinden daha kısa bir süre olan saniyenin onda biri kadar kalmaktadır.

Sonuç olarak, bir çerçeve ne kadar esnekse, o kadar enerji emer ve bu da vuruş yaparken güç kaybına sebep olur. Bu yüzden, vuruş sırasında sert bir raket çok daha az esneyecek ve daha fazla enerji veya güç yansıtacaktır.

Tam da bu yüzden, kontrol raketleri, genellikle raketin daha az güç potansiyaline ancak daha yüksek genel kontrole sahip olmasını sağlayan daha esnek çerçevelere sahiptirler. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu açıklama görecelidir ve yüksek ölçüde oyuncunun genel yetenek seviyesine bağlıdır. Bu durumda, yeni başlayan bir oyuncu, sadece daha esnek bir çerçeveyi kullanmaya başladığında kesin olarak daha fazla kontrol ve isabet elde edemez.

Tersine, yeni başlayan bir oyuncu kendisine vuruşlarında daha fazla güç üretme şansı veren sert bir raket ile daha fazla kontrol bile hissedebilir, ki bu durum genellikle yeni başlayanlara önerilen güç raketleri için sıklıkla geçerlidir.

Raket Sertliği ve Konfor

 

Güç ve kontrolün ötesinde, raket sertliğinin konfor üzerinde de bir etkisi vardır. Genel bir kural olarak, daha sert bir raketin oyuncunun eline ve koluna daha fazla titreşim ve şok ileteceğini kabul ederiz ve bu da uzun süreli kullanımlarda rahatsızlık yaratabilir. Bunun aksine, daha esnek raketler ise, temas halinde daha fazla enerji yansıttıkları için oyuncunun koluna daha az titreşim ve şok iletirler. Ancak, bu iki durumunda bir genelleme olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.

Diğer bir deyişle, daha sert bir raket otomatik olarak daha esnek bir çerçeveye göre daha konforsuz olacak diye bir kural yoktur.Bu da bizi raket sertliği ve konforu hakkındaki en önemli noktaya getiriyor.

Sonuç olarak raket konforu çok yüksek ölçüde özneldir ve her oyuncu tıpa tıp aynı raket ile farklı seviyelerde konfor elde eder. Dahası, neredeyse aynı sertlik oranına sahip olan iki raket bile bir oyuncuya çok farklı iki his verebilir. Bu yüzden yeni bir raketi değerlendirirken zamanınızı ayırıp kendi kararınızı vermeniz çok önemlidir.

Raket Sertliği Nasıl Ölçülür?

babolat rdc

Tahmin edebileceğiniz gibi, raket sertliği doğru ekipmanlarınız olmadan kolayca ölçebileceğiniz bir şey değildir. Bunun sonucunda, firmalar raket sertliği de dahil olmak üzere birçok raket özelliğini ölçmeye yarayan spesifik cihazlar geliştirmişlerdir. Raket sertliği ölçümünde belki de en yaygın kullanılan cihaz, raket sertliğini, ağırlığını, vuruş ağırlığını ve balans noktasını ölçen Babolat RDC’dir. (racquet diagnostic center)

Raket sertliği, çerçevenin hafifçe esnemesine sebep olan bir şekilde raket kafasının ucuna baskı uygulayarak ölçülür. Bu yöntemle Babolat RDC, ve benzer cihazlar raket sertlik indeksini ve bir raketin sertlik oranını ölçebilmektedirler.

Raketlerin sertlik aralığı genellikle, düşük sayının daha esnek bir raketi gösterdiği ve yüksek sayının daha sert bir raketi gösterdiği, 50-85 arasında bir yerlerdedir.

Modern raketlerin çoğunluğu genellikle  60 – 75 ra arasında bulunur.

Tüm bu ölçümler bir raket üzerinde bir kaç dakikada yapılabilir ve karşılaştırma yapmak için çok uygundur. Ancak, Babolat RDC gibi cihazlar çok kolay bulunabilir değildir, bu yüzden bir raketin geniş yelpazede özelliklerini öğrenmek için en kolay yol genellikle karşılaştırma amacıyla bu ölçümeri yayınlayan raket üreticilerinin bilgilerini kontrol etmektir.

Sonuç

Raket sertliği, raket alırken bilinçli bir karar vermenize yardımcı olacak birçok kriterden biridir. Ancak her zaman için en iyisi şahsen raketi kendinizin test etmenizdir.

İhtiyaçlarınızı karşıladığını hissettiğiniz bir raket bulduğunuzda, raketi denemek için zamanınızı ayırın. Oynadığınız her raket ile daha fazla perspektif kazanırsınız, ve bunu da gelecekte yapacağınız karşılaştırmalarda bir referans noktası olarak kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir