Seyahat Kordaj Tansiyonunu Etkiler Mi?

Uçakların kargo bölümü aynı hava basıncına mı sahiptir? Değilse raketiniz ve kordaj tansiyonu bundan nasıl etkilenir?

seyahat-kordaj-tansiyonu

Bilindiği kadarıyla hava basıncının raket yada kordaj tansiyonu üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Ancak hava sıcaklığının etkisi fazladır. Eğer raketinizi yolcu kabininde taşıyorsanız kabin sıcaklık farkı minimal seviyelerde olacaktır. Raketiniz bagajınızla birlikte kargo bölümünde seyahat edecekse kordaj tansiyonunun etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Raketlerin aşırı sıcağa maruz kalması kordajın uzamasına ve tansiyonunun düşmesine sebeb olur. Hemen tüm maddeler gibi kordajlarda aynı tepkiyi gösterirler yani sıcaklık artışı ile genleşir, sıcaklığın azalması ile daralır. Ancak raketin tekrar aynı sıcaklığa dönmesi kordaj tansiyonunun tekrar normale döneceği anlamına gelmez. Çünkü kordajı oluşturan polimerik moleküller kalıcı olarak şekil değişikliğine uğrarlar.

Sıcaklık farkları sadece uçak seyahatlerinde karşılaşılan bir durum değildir. Aracınızın bagajı da sıcaklığın çok yüksek olabileceği ve kordaj tansiyonun olumsuz etkileneceği yerlerden biridir.

Nem de kordaj tansiyonunu olumsuz etkileyen fiziksel bir olaydır. Naylon en yaygın olarak kullanılan kordaj malzemesidir ve higroskopiktir. Yani havadan nem çekme özelliği vardır. Nemin yüksek olduğu mevsimlerde raketinizi klimalı ortamlarda muhafaza etmeniz önerilir.

Raketinizi sıcak havalarda bagajda bırakmamalısınız. Raketi kılıfsız bir şekilde araba kabininde bırakmak da olumsuz netice verir. Zira ultraviole ışınları kordaj malzemesini deformasyona uğratabilir, malzeme direncini olumsuz etkileyerek yaşlanmaya sebebiyet verecektir.

Aşırı soğuk havalar da kordaj tansiyonunu olumsuz etkiler. Kordajın sıcaklık değişikliklerinden devamlı etkilenerek uzayıp kısalması tansiyonun kalıcı olarak bozulması ile sonuçlanır. Soğuk bir havada bagajınızdan çıkardığınız raketiniz sıcaklığı dengelenene kadar size oldukça sert ve kırılgan gelebilir. Bazı teller sıcaklıktan daha az etkilenmesine rağmen genel olarak hiç birinin bu duruma direnç gösterebildiği söylenemez. Kalın raket kılıfları kullanmak kısa süreler için çözüm olabilir. Ama saatlerce araba bagajında bırakılmış bir raket mutlaka ortam sıcaklığına ulaşmış olacaktır.

Aşırı sıcak yada soğuk havalarda raketinizi aracınızda bulundurmak yerine varsa soyunma odasında dolabınızda saklamak daha olumlu olacaktır. Uçak seyahetlerinizde raketi yolcu kabini içinde taşımak, nemli havalarda olabildiğince klimalı ortamlarda muhafaza etmek raket ve kordajınızı sıcaklık farkları ve nem gibi dış etkenlerden koruyacaktır.


Kaynak:

Steve Crandall
Ashaway Racket Strings Ashaway USA

Çeviri: Emre Tekmir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir