Tenis Raketi Grip Çeşitleri

grip-cesitleri-facebook

 

gripTenis gripleri, raket  sapını sarmak ve tutuş konforunu artırmak için kullanılır. Hafif sentetik malzemelerden üretilir. Bir çok tenisçinin grip tercihleri farklılık gösterir bu sebeple endüstride onlarca çeşit marka ve yüzlerce çeşit grip tipi karşımıza çıkmaktadır. Gripler, tenis becerilerinizi geliştirebilmeniz bakımından oldukça önemlidir. Farklı türlerde tenis gripleri ve bunların özellikleri hakkında genel bir özet hazırladık ve bu bilgilerin sizlere seçiminizde faydalı olabileceğini düşünüyoruz.

Öncelikle bir tenis raketi gribi alırken, iki başlıca grip türünü bilmeniz gerekiyor, bunlar ;

1.     Ana gripler (Raketin üzerine üretici tarafından monte edilmiş gripler)

2.     Gripler  (Ana griplerin üzerine sarmamız için üretilmiş, sıklıkla değiştirilebilen üst gripler)

Ana gripler raketin sapı üzerinde temel grip olarak kullanılır. Maliyetleri daha yüksek olduğu için sıkça değiştirmek istemeyiz.  Kullanımına bağlı olarak değişmekle birlikte bir ana grip istediğiniz performansı vermediği zaman değiştirilir.

Ana griplerin üstüne sardığımız ‘’overgripler’’i genel olarak sadece ‘’Grip ‘’ diye adlandırıyoruz.  Gripler raket sapında ana gribin üzerine sarılır ve  ana griplere göre çok daha sık değiştirilir. Gripler daha hızlı bir şekilde yıpranırlar ve kirlenirler ancak  yenilenmeleri oldukça basittir , masrafsızdır ve pratik bir şekilde çoklu paketler halinde satın alınabilir.


Ana Gripler

 

Raketinize  yeni bir anagrip almanız gerekiyorsa, ki bu genellikle yıpranma ya da yassılaşma nedeniyle olabilir, seçebileceğiniz bir çok farklı ana grip türü vardır.

Yastıklama özelliği olan anagripler (cushioned) : Bazı tenis oyuncuları raket griplerinde ekstra yastıklama tercih ederler. Bu oyuncuların tercihi kesinlikle yastıklama özelliği olan gripler olacaktır. Yastıklama özelliği olan gripler normal griplerden daha kalındır ve içlerinde bulunan ekstra katmanları ile maksimum konfor sunarak bileğiniz, dirseğiniz ve elleriniz için daha iyi bir koruma sağlarlar. Tenisçi dirseği ve tendon problemleri yaşayan oyuncuların tercihi bu tip gripler olmalıdır.

ter emici ana gripTer emici anagripler (absorbent gripler):

 

Ter Emici gripler ellerinizdeki teri emerek, tenis raketini daha iyi kavramanızı ve ellerinizden kaymamasını sağlar. Hatta bu griplerin bazıları teri bir sünger gibi emebilmek ve ekstra havalandırma sağlamak için delikli olarak tasarlanmıştır. Özellikle sıcak havalarda raket sapları ter sebebiyle çok ıslanabilir. Bu sınıftaki gripler bu şartlarda kullanım için çok uygundur.

Yapışkan gripler (tacky) :

 

Yapışkan gripler, tenis oynarken ellerinizin veya raketinizin kaymasını engellemek için bir katman yapışkan madde içerir. Bu sayede size rahatlatıcı bir seviyede yapışkanlık sunarak raketin elinizden fırlamasından korkmadan kendinizden emin bir şekilde oynamanızı sağlar.

profilli ana gripProfilli anagripler (contoured) :

 

Profilli griplerin özel profilleri sayesinde eliniz tenis raketinin çıkıntılarına mükemmel bir şekilde oturarak raketin kaymasını engeller.

Deri :

deri-ana-grip

Bazı tenis oyuncuları klasik deri anagripleri tercih eder. Yalnızca ana gripler deriden yapılmaktadır, deriden grip yoktur. Deri ana gripler genellikle en ince ana griplerdir ve oyuncunun sap köşe profillerini daha çok hissedebilmesi sebebiyle tercih edilirler. Diğer taraftan derinin sentetik malzemeleri göre sunduğu hijyen ve konfor gibi avantajları da barındırırlar.


Gripler

 

griplerYukarıda bahsettiğimiz gibi, gripler daha incedir ve ana grip üzerinde bir katman olarak görev yaparlar. Gripler tek bir boyutta üretilirler ve böylece kullanılmları oldukça basittir. Griplerinizi değiştirmek de çok basittir ve istediğiniz sıklıkla değiştirebilirsiniz. Eğer tenis raketinize yeni bir canlılık, tutuş ve kontrol hissi katmak istiyorsanız gripler bunun için oldukça masrafsız ve kolay bir yoldur. Ayrıca çocuk tenisçiler parlak ve canlı renklerle daha çok motive olacak, tenisi daha çok seveceklerdir.

Yeni bir grip raket kontrolunu artırır. Raketin el içinde kontrolünüz dışında dönmesi off-center adı verilen raket merkezi dışında yapılan vuruşların artmasına sebebiyet verir ki bu da raket performansını çok olumsuz etkiler. Bu sebeple profesyonel tenisçiler mutlaka yeni gripler ile antrenmanlarına başlarlar.

Hijyen de diğer bir önemli konudur. Ter ve kir bakteri ve koku oluşumuna sebebiyet verir. Beyaz renk gripler oyuncuyu grip değişimi için daha doğru zamanda uyarır ve bu sebeple tercih sebebidir.

Griplerin profili ter emici ve yapışkanlı olan modelleri mevcuttur ve bunların hepsi yukarıda bahsettiğimiz ana grip türleri ile aynı özelliklere sahiptir.

Gripler sayesinde, tüm ana gripi veya raketin kendisini değiştirmenize gerek kalmadan tenis raketinizi çok pratik bir şekilde farklılaştırabilirsiniz. Örneğin yaz aylarında ter emici bir grip kullanarak sıcak günlerin ekstra nem ve terinden kurtulabilirsiniz, ya da yapışkan bir grip ile raketinizin elinizden kaymayacağından emin olabilirsiniz. Ayrıca bir ilave katman grip kullanarak, daha büyük boyda bir tenis raket sapına geçiş yapmanıza gerek kalmadan grip boyutunu büyütmekte mümkün. Bir çok oyuncu tenis çantasında ekstra grip taşır ve önemli maçlardan önce griplerini değiştirir.

Grip sarımı biraz deneyim gerektirebilir.  Grip sapın altından başlayarak yukarı doğru sarılır. Gribin dar ucundaki yapışkanlı küçük bölüm raketin dar kenar profiline denk gelecek şekilde yapıştırılır. Raket baş aşağı tutularak sağa doğru döndürülür  ve gergin tutulan grip raket  sapına eşit aralıklarla, birbirinin üzerine  5 er mm binecek şekilde, itinalı şekilde sarılır. Solak oyuncular için raket  sola doğru döndürülerek ters hatveli olarak sarılmalıdır. Gribin yanında verilen sonlandırma bandı ile sargının bittiği yerden yapıştırılır.

 

Bol tenisli, sağlıklı günler dileriz.

Merit Spor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir