Çocuklar için Tenis Raketi Seçimi

Çocuklar için doğru tenis raketi seçimi nasıl yapılmalı?

 

cocuk tenis raketi secimi

Son yıllarda tenis sporunu çocuklar için daha eğlenceli hale getirebilmek adına farkındalık yaratılmıştır. Geçmişte, çocuklar yetişkinlerle aynı ölçülerdeki kortlarda , aynı ölçülerdeki tenis toplarıyla tenis eğitimine tabii tutlmuşlardı. Aynı şekilde çocuk raketlerinin seçiminde  de daha az dikkat sarfedilirdi.

USTA ve ITF gibi tenis organizasyonlarının başlattığı  yoğun araştırmalar ve programlar (Play & Stay) neticesinde günümüzde artık tenis çocuklar için son derece eğlenceli ve olabildiğince güvenli bir spor dalı haline getirilmiştir. Bu değişiklikler muhtemel sakatlıkların önüne geçilebilmesini ve çocukların bu spordan maksimum zevk almalarını sağlayarak sağlıklı gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.

 

Tenis sporu çocuklar için avantajlı bir evreye girmiş olmasına rağmen anne babalar raket seçimi konusunda hala zorlanmaktadırlar. Bu yazımızla çocuklarımız için en doğru raketin seçilmesinde anne babalara yol göstermeyi amaçladık.


Raket Seçim Tablosu

 

Çocuklar için raket seçimi yapmak yetişkinler için raket seçmekten daha karmaşık bir konu olsa da  çok derin bir teknik konu değildir. Her çocuk için farklı bir seçim gerekebilir. Bu sebeble çocuğunuza uygun raketin belirlenmesi için biraz zamana ihtiyacınız olacaktır. Doğru seçim onların güvenliği ve maksimum verimi almalarını garanti edecektir. Takip etmemiz gereken basit kurallar aşağıda belirtilmiştir.

Aşağıdaki tablo belirli yaş ve boy aralığındaki çocuklar için uygun raket boylarını göstermektedir. Bu yöntem sizi iyi bir seçim için doğru olarak yönlendirecektir.

YaşBoyRaket Boyu
3-4 yaş112 cm 19 inch
4-5 yaş120 cm21 inch
6-8 yaş128 cm23 inch
9-10 yaş136 cm25 inch
12 yaşa kadar146 cm26 inch

Raket Boyu Seçimi
cocuk raket secimi

Hiç şüphesiz ki raket seçiminde dikkat edeceğimiz en önemli konu raket boyunun çocuğunuzun boyuna olan uyumudur. Raket üreticileri çocuklar için şu boylarda üretim yaparlar ; 17,19, 21, 23, 25 ve 26 inç. Yetişkinler için üretilen raketler ise 27 inç uzunluğundadır .Yukarıda verilen tablo temel olarak boy seçimine yardımcı olacağı gibi bazı pratik ölçümleri kendiniz çocuğunuzla birlikte uygulayabilirsiniz.

 

Raket Boyunu Test Etmek

Tabloya göre tespit etmiş olduğunuz raketin boyunu kontrol etmek için şu yöntemi uygulamalısınız.

  •  Çocuğunuzun dik durumda ayakta durmasını isteyin (Testi uygularken eğilmemeli)
  •  Raket  başı zemine değecek ve sapı yukarı yönde olacak şekilde raketi yanına yerleştirin.
  •  Avcunun içini raket sapının tabanına yerleştirmesini isteyin.

Bu konumda çocuğunuzun dirseği kıvrılmıyorsa onun için doğru raketi bulmuşsunuz demektir.

Eğer dirseği kıvrılıyorsa ya da rakete yetişemiyorsa başka bir uzunluk denemeniz gerekmektedir.

Yardımcı İpuçları ;cocuk raket secimi

Çocuğunuz tenis oynarken onu çok iyi gözlemlemek, onu dinlemek raketi ile uyumu hakkında size önemli ipuçları verebilir. Vuruşlarında aşırı kontrolsuzluk, bilek ve kol ağrısı şikayetleri ya da oyun sırasında kolunu veya bileğini sık sık tutması bir uyumsuzluğun belirtisi olabilir.

Bu durumda raket boyunun tekrar kontrol edilmesi çok faydalı olacaktır.

 

Sap Kalınlığı (Grip Ölçüsü)

 

Grip ölçüsü raket sapının avucunuzla olan uyumunu belirleyen inç cinsinden bir değerdir. Çocuklar için raket sap kalınlığı belirlemek yetişkinler için seçim yapmaktan çok daha kolaydır . Zira  üreticiler çocuklar için sadece 4 inç yani ”0” kalınlıkta sap üretirler. Bazı farklı uygulamalar görülmekle birlikte endüstri standardı budur.

Eğer  standard raket  sap ölçüsü çocuğunuz için çok büyük ya da çok küçük geliyorsa;

Böyle bir durumda raket sapına bazı modifikasyonlar uygulayabilirsiniz. Sap ölçüsünü küçültmek biraz karmaşık olabilir bu sebeple bir tenis mağazasından yardım alabilirsiniz. Diğer taraftan raket sapının çok küçük olduğunu düşünüyorsanız uygulanacak en basit yöntem sapa ilave bir grip sarımı yapmak olacaktır.


Son bir not ;Cocuk raket secimi

Genel olarak üreticiler çocuk raketlerini 3 farklı kategoride üretirler. Başlangıç , Orta seviye ve Performans raketleri. Adından da anlaşılacağı gibi Başlangıç raketleri temel tenis tekniklerinin öğretilmesi amacıyla başlangıç seviyesindeki çocuklar için kullanılmalıdır. Haftalık antrenman sayısının artması ve seviyenin ilerlemesi ile birlikte gelişmiş üretim teknolojisine sahip performans raketlerine doğru geçiş yapılması zorunlu hale gelecektir.

Biraz zaman ayırarak çocuğunuz çok iyi uyum sağlayacağı bir raketle tenise başlamasını sağlayabilirsiniz. Onun için çok ağır ya da büyük bir raket sakatlanmalara yol açabilir. Uygun raket seçimi onun kortlarda saatlerce mutlu olmasını ve spora kolayca bağlanmasını kolaylaştıracaktır.

                                                  Merit Spor

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir