Kordajın Tarihçesi

kordajin-tarihcesi
babolat-kordaj
Babolat Kordaj Fabrikası

Tenis kordajlarının tarihi, bizleri yüz yıldan uzun bir süre önceye, telleri seroza olarak da bilinen koyun bağırsağı derisinden çekilmiş olan ilk açık çim saha tenis raketlerinin kullanıldığı yıl olan 1874’e götürüyor. Eşsiz bir elastisite, esneklik ve tansiyon koruması sağlayan koyun bağırsağı tenis için adeta mükemmel bir materyal. Aslında raket olarak adlandırabileceğimiz spor aletini ilk olarak 14. yüzyılda İtalyanlar’ın kullandığı kabul edilse de, günümüz tenis sporunun bilindiği ve oynandığı şeklinin ilk versiyonunu oluşturan ekipmanların ve kuralların patenti Londra’da binbaşı Walter C. Wingfield tarafından alınmıştır.

1875 yılında, binbaşı Walter C . Wingfield, o zamanlar da ismi “sphairistike” (“Top Oyunu” anlamına gelen Yunanca bir terim) olan yeni patentini aldığı sporda kullanılan tahta raketlerin kordajları üzerine konuşmak için Pierre Babolat’ı ziyaret etti. Babolat, Lyon kentinde yaşıyor ve müzik enstürmanları için doğal bağırsak telleri imal ediyordu. Aynı yıl içerisinde, tarihteki ilk doğal bağırsak tenis kordajı firmanın hala günümüzde de adresi olan binada üretildi. Günümüzde, bu aile şirketi, dünyadaki en iyi bilinen doğal bağırsak kordajları üretmeye devam ediyor.

İkinci Dünya Savaşı’nı takiben, koyun bağırsağı bulmak zorlaştığında, üreticiler sonunda daha fazla uzunluk ve gerilebilirlik  sahibi olan inek serozasına yöneldiler. Hayvan bağırsaklarından alınan ham maddeler bir yan ürün olarak toplanmaktadır ve hayvan özellikle serozaları için yetiştirilmemektedir, bu yüzden de doğal bağırsağın maliyeti oldukça yüksektir. Bir başka dezavantaj ise nemli iklimlerde yaşayan tenis oyuncuları için büyük bir sorun olan nem direnciydi. Havadaki nem, doğal bağırsak kordajların içine girerek, raketin oynanabilirliğini olumsuz yönde etkiler. Geçmişteki bu dezavantajlar, sentetik tenis kordajının icadını teşvik etti.

Naylon bazlı “sentetik bağırsak” kordajlar ilk olarak 1970’li yıllarda doğal bağırsağa ekonomik bir alternatif olarak geliştirildi. Aynı doğal bağırsakta olduğu gibi, naylon şeritleri bükülerek birbirine bağlanır ve göreceli olarak daha ucuz (genellikle en ucuzu), daha dayanıklı ve yüksek oynanabilirlik sunan kordajlar üretilir. Sentetik kordajların popülerliği arttıkça, üreticiler geleneksel monofilament versiyonlara göre daha fazla tansiyon tutma kabiliyeti sunan multifilament(çoklu-sarmallı) naylon teknolojisinde yeni geliştirmelerde bulunmaya başladılar. Uygun fiyatlı ve dayanıklı olan sentetik kordajlar, eğlence amaçlı tenis oyuncularının 80’li ve 90’lı yıllardaki en popüler tercihi haline geldi.

Eskiden elit bir spor olarak görülen tenise her geçen yıl daha da fazla insan ilgi duyarak öğrenmeye başladıkça, seksenli yıllarda tenis popülerliği hızla yayılmaya başladı ve bu sayede tenis kordajı piyasası da gelişti. Naylon haricinde Kevlar, Zyex, Ventran, polyester ve poliüretan gibi maddeler de daha fazla performans için ayrı ayrı veya karıştırılarak kullanılmaya başlandı. Her materyalin kendine has özellikleri olduğu için, üreticiler farklı seviyelerde ve karışımlarda konfor, dayanıklılık, güç ve spin kabiliyeti sunmak üzere bu materyallerin çeşitli kombinasyonlarını kullanmaya başladılar.

Bu kişiselleştirme ve özelleştirmeler, hem ana (main) hem de çapraz (cross) kordajlarda aynı cins telin kullanılması yerine, oyun tarzına göre bir performans elde etmek üzere farklı kordaj türlerinin birlikte kullanıldığı hibrid kordajların da doğuşuna sebep oldu. Yapılabilecek kordaj kombinasyonlarının sayısı neredeyse sonsuz ve büyük markaların bile hazır paketlerde sunmaya başladığı hibridler ile birlikte hibrid kordajlar her geçen gün daha da popüler olmaya devam ediyor.

 

 Merit Spor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir