Savurma Ağırlığı (Swingweight) Nedir?

 

 

Savurma ağırlığı çok ciddi olmayan bir tenisçinin çok ilgilenmediği bir raket özelliğidir. Fakat profesyonel tenisçiler mutlaka savurma ağırlığına dikkat etmelidir çünkü bir tenisçinin başarısında doğu ekipman seçimi hayati önem taşır.

Aynı ağırlıkta ve aynı denge noktasına sahip fakat farklı savurma ağırlıklarına sahip iki farklı raketi savurduğunuzda hissedeceğiniz ağırlık aynı olmayacaktır. Denge noktası ve savurma ağırlığı raket ağırlığının raket üzerindeki dağılımına göre farklı değerlere sahip olabilir.

 

Örnek olarak bir tenis raketi uzunluğundaki ve denge noktası tam ortada olan bir çubuğu ele alalım. Bu çubuğu her iki taraftan da tutup savurduğunuzda aynı savurma ağırlığına sahip olacaktır.

Şimdi bu çubuğa 20 gram ağırlık eklediğimizi düşünelim:

Eğer tüm 20 gramı ortasına eklersek denge noktası yine orta noktada olacaktır. Savurma ağırlığı artacaktır çünkü çubuğun ağırlığı 20 gram daha fazla olacaktır. Hangi taraftan tutup savurduğumuz fark etmeyecektir çünkü çubuk orta noktasına göre simetrik olacaktır.

Eğer iki ucuna da 10’ar gram ağırlık eklersek çubuğun ağırlığı yine 20 gram artacaktır. Fakat denge noktası tam ortada olduğu için yine hangi taraftan tutup savurduğumuz fark etmeyecektir. Fakat birinci ve ikinci senaryolarda savurma ağırlığı farklılık gösterebilir. Bunu ancak savurma ağırlığını ölçerek anlayabiliriz.

Şimdi tüm 20 gramlık ağırlığı tek bir uca eklediğimizi düşünelim. Bu senaryoda da toplam ağırlık 20 gram artacak fakat denge noktası ağır olan tarafta olacaktır. Yani 700mm uzunluğundaki bir çubukta denge noktası, orta noktadan tam 23mm ağır olan uca doğru kayacaktır. Bu durumda hangi taraftan tuttuğumuz savurma ağırlığını etkileyecektir. Eğer ağır olan uçtan tutarsak savurma ağırlığı çok hafif olacaktır. Eğer hafif olan uçtan tutarsak da savurma ağırlığı daha yüksek olacaktır.

Savurma anında raketin ucu sapından çok daha hızlı hareket eder. Yani raketin ucuna 20 gram ağırlık eklediğimizde bu ağırlığı istediğimiz hızda hareket ettirmek için raketi daha fazla ittirmemiz gerekecektir. 20 gramlık ağırlık raketin ucunda en ağır, sapında ise en hafif şekilde hissedilecektir.

 

300gram ağırlığındaki 68.6 cm (27 inç) uzunluğundaki bir raketin savurma ağırlığı 340 kg.cmolduğunu varsayalım. Bu savurma ağırlığı raketin sap-ağır veya kafa-ağır olmasına göre değişiklik gösterecektir.

Profesyonel bir tenisçi 6 raket ile maça çıktığında bu raketlerin ağırlıklarının, denge noktalarının ve savurma ağırlıklarının tamamen aynı olması son derecek önemlidir. Ancak bu şekilde tüm raketler aynı hissi ve oyun karakterini sunacaktır. Profesyonel tenisçiler bu yüzden tüm raketlerini kişiselleştirerek tüm teknik özelliklerinin aynı olmasından emin olurlar.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir