Tenis Raketinin Kişiselleştirilmesi

Soru: Profesyonel tenisçiler perakende raflarda sunulan, bizim kullandığımız raket ve tellerden daha farklı ürünler mi kullanmaktadır?

Çoğunlukla, profesyonellerin “normal oyuncular” için kullanıma sunulmuş, raflardaki raketlere çok benzeyen raketleri kullandığı söylenebilir. Malzemeler ve konstrüksüyon neredeyse aynıdır. Ancak, çoğu durumda, o yılın modeli olmayan ve bazen perakende üretimde olmayan raketleri kullanmaktadırlar *. Çok az sayıda profesyonel özel raketlerle oynarken, bir çoğu teknik özelliklerine kurşun ağırlık bant ve / veya silikon ekleyerek değiştirilen ve tam olarak birbiriyle eşleştirilmiş daha eski model perakende çerçevelerle oynamaktadırlar. Aşağıda profesyonel tenisçilerin kullanmakta olduğu raketlerin raftaki raketlerden nasıl farklılıklar gösterebileceğini anlatmaya çalışacağım.

1. Çok sayıda profesyonel, raflardaki mevcut modellere benzemek için boyanmış eski perakende modellerini kullanıyor. Bu raketler 2 ila 20 yıl önce perakende üretimde olan modeller dahi olabilir. Bir profesyonel sevdiği bir rakete kavuştuktan sonra, genellikle uzun yıllar onunla özdeşleşir ve başka bir üreticiden sponsorluk teklifi almadıkça neredeyse hiçbir zaman bu raketin mevcut sürümüne geçmez. Pazarlama ve satış politikaları gereğince , üreticiler oyuncuların gerçekte kullandıkları bu eski model raketleri en yeni sürümlere benzeyecek şekilde boyarlar. Raket üreticilerinin çoğu sporsoru olduğu oyuncular için boya yenileme işlemlerini sürdüren, ”pro-room” adını verdikleri departmanlara ve programlara sahiptir.

Bu profesyonel departmanların gerçek eski perakende modelleri kullanıp kullanmadığı veya sadece eski perakende kalıplarına dayalı özel makyajlar ** oluşturması, her üreticiye ve bu departmanların çalışma şekline göre değişir. Bu profesyonel birimler ayrıca raketlere belirli bir miktar (customization) kişiselleştirme yapabilir (ağırlık, denge, salınım ağırlığı, saptaki silikon vb.) , raketleri birbiriyle eşleştirebilir. Mevcut en iyi 10 profesyonelden en az 7 tanesi birkaç teknik ve semantiğe bağlı olarak bu tür bir raket ile oynamaktadır.

2. Bazı profesyoneller eski perakende kalıplardan ** üretilen, ancak özel tasarımlara sahip raketler kullanmaktadır ***. Birçok kişi bunları özel raketler olarak düşünür, ancak gerçekte bunlar özel raketler değildir. Şirketin uzun süredir devam eden perakende raket tiplerinden birinin devam etmesidir . Raket çerçevelerin iç dağılım düzeni(layout) genellikle farklı esneklik derecelerinde ve biraz daha farklı esneklik bölgeleri içeren birkaç standart makyajdan ibaret olabilir. Malzemeler stok perakende raketlerde kullanılanlardan önemli ölçüde farklı değildir *.

3. Bazı raket üreticileri ağırlık, denge, savurma ağırlığı (vb.) bakımından daha dar toleranslara sahip raketleri seçerek, pro-stok adı altında normal üretim hatlarından ayırırlar. Profesyonel oyuncular tarafından kullanılmak üzere mevcut kozmetiklerle sonladırılırlar.Bazı üreticiler ise kendi profesyonel oyuncuları için raketleri ayrı olarak imal eden bir üretim hattı işletmektedir. Örneğin, Head, perakende üretimini (ve pro-biriminin çoğunu) Çin’e taşımasına rağmen, sadece profesyoneller tarafından kullanılmak üzere Avusturya’daki eski fabrikasında raketlerin birkaç tipini üretmeye devam etmektedir.

4. Çoğu profesyonel, raketlerini üçüncü bir profesyonel birim tarafından modifiye ettirerek eşleştirir ve özelleştirir. Bu servisler, oyuncunun tüm raketlerinin perakende raketlerin sahip olabileceği küçük üretim farklılıklarına izin vermek yerine, tam olarak aynı özelliklere sahip olmasını sağlamak için çeşitli malzemeler (örn. Kurşun bant, silikon, ağırlıklar) kullanır. Ayrıca, bu ağırlık ve denge modifikasyonunu, raketleri oyuncunun tercihine göre ayarlamak için kullanırlar ve genellikle perakende sürümlerinden biraz daha ağır hale getirirler. Customization firmaları ayrıca raketlerin sap kısmını profesyonel oyuncunun tercihine, elinin şekline göre oluşturulan bir sapla, modelle değiştirebilir.

Bu sporu hobi için yapanlar bunun farkında olmasa da, bu tür özelleştirme herkesin kolayca ulaşabileceği bir hizmettir ve pahalı değildir.

5. Profesyonellerin kullandığı teller perakende olarak satın alabileceğiniz tellerdir. Sponsorun tanıtmak istediği diğer teller gibi görünmek için kozmetik olarak değiştirilen tellerin birkaç örneği vardır, ancak değiştirilen teller bile diğer stok perakende tellerden malzeme olarak farklı değildir.. Özetle, profesyoneller mağazadan satın alabileceğiniz telleri kullanmaktadırlar. Şu anda, turdaki en popüler teller, Luxilon Alu Power ve Babolat RPM Blast gibi ko-polyesterlerdir.Bu tellerin doğal bağırsaklarla birlikte kullanıldığı hibrit varyasyonları da son derece yaygın olarak kullanılmaktadır.

6. Profesyonellerin gerçekte kullandığı raketlerin aynı modeline sahip olmak isterseniz , sanırım güncel moda raketleri satan bir pro-shop dan çok indirimli satışlar yapan, ya da açık artırmayla eski raket satan sitelere bakmak zorunda kalabilirsiniz 🙂


* Tenisin gizemlerinden biri de, tenis raketi teknolojisinin son 10-15 yılda çok fazla değişmediği ve yeni “gelişmelerin” çoğunlukla şişirilmiş pazarlama teknikleri olduğu yönündedir. (Raket teknolojisindeki gelişmelerin yağmur gibi düzenli olarak her yıl karşımıza çıkmasını biraz tuhaf buluyorum) Bu nedenle profesyoneller, raketlerini yılda bir değiştirmek yerine aşina oldukları (ve vuruşlarını geliştirdikleri) eski modelleri kullanma eğilimindedir. Raket teknolojisini güncelleme adına, klasik bir döngü içinde, üreticiler her geçen yıl yepyeni raketleri karşımıza çıkıyor. Bu yüzden üst düzey profesyonellerin çoğu en son modellerin kozmetikleriyle boyanmış eski model raketlerle oynamak zorunda kalıyor.

** Raket kalıbı tam anlamıyla sabit bir düzenektir. Rakete son şeklini vermek için malzemelerin yerleştirildiği formdur. Raketi dökmek / imal etmek için kullanılır. Raketin son şeklini, kafa boyutunu ve fiziksel formunu belirler. Çoğu zaman üretici başarılı bir kalıbı yıllarca kullanımda tutar. Her yıl raketin yeni versiyonunu (modelini) aynı kalıbın içindeki iç dağılım düzeni (layout), malzeme yayılımını temel alacak ve basım düzeninde küçük değişiklikler yapacak şekilde planlar.

*** Raket layout, kalıba yerleştirilen ve daha sonra reçine ile şekillendirilen ve yapışarak bağlanmış spesifik malzeme karışımıdır (genellikle grafit tüpler). Lay-out un değiştirilmesi, bir raketin esneklik özelliklerini önemli ölçüde değiştirebilir. Yerleşimdeki farklılıkları kolayca göremeseniz de, raketin oyun karekteri üzerinde yarattığı farklar kalıptaki belirgin farklılıklardan daha büyük bir etki meydana getirebilir. Raket üreticileri, aynı kalıbı yıllarca kullanarak ve her yıl iç dağılım düzeninde küçük değişiklikler yaparak, bir öncekinden biraz daha farklı yeni perakende modellerle karşımıza çıkmaktadır.

Çeviri: Emre Tekmir / Merit Spor Ltd.Şti.

Kaynak : USTA , Laurence Shanet, Eski Profesyonel Tenis Oyuncusu/Coach, Endüstri Danışmanı, USRSA Sertifikalı kordaj Teknisyeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir